Neurologie & Boli Rare

Ocrelizumab este un anticorp monoclonal umanizat recombinat care țintește într-un mod selectiv limfocitele B care exprimă CD20, fiind păstrate capacitățile de reconstituire a limfocitelor B și imunitatea umorală pre-existentă.

EDSS = Expanded Disability Status Scale (scara extinsă a stării de dizabilitate); ITT = intent to treat (intenție de tratament); 9HPT = 9-hole peg test (testul cu 9 piese și 9 orificii); T25FW = Timed 25-Foot Walk Test (testul cronometrat de mers pe jos 25 de pași).

*Progresia PIRA compusă a fost evaluată folosindu-se o abordare care stabilește date de referință noi pentru a confirma evenimentul independent de activitatea de recidivare; evaluarea de referință inițială

(EDSS/T25FW/9HPT) a fost reluată la fiecare recidivă și definită ulterior drept prima evaluare disponibilă după ≥30 de zile de la fiecare început de recidivă; reevaluarea invalidității nu poate furniza rezultate inferioare valorii de referință inițiale a studiului; între evaluarea de referință inițială și IDA, precum și cu 30 de zile înainte de și 30 de zile după confirmarea IDA nu trebuie să survină nicio recidivă, conform definiției din protocol a acesteia.

†PIRA a fost definită drept o creștere a invalidității măsurată folosindu-se EDSS (creștere ≥1,0 dacă valoarea de referință EDSS ≤5,5, sau ≥0,5 dacă valoarea de referință EDSS >5,5) sau o creștere ≥20% la testul T25FW sau o creștere ≥20% la testul 9HPT confirmată după ≥12 sau ≥24 de săptămâni.

OLE = open-label extension (studiu de prelungire deschis).

*ITT; pacienții cu progresie inițială a dizabilității care au întrerupt tratamentul fără evaluare EDSS ulterioară au fost pacienți cu date lipsă.

†Criteriu final secundar.

*Definirea evenimentului principal legat de progresia invalidității: izolarea în scaun cu rotile la un scor EDSS ≥7,0.

*EDSS = Expanded Disability Status Scale (scara extinsă a stării de invaliditate).

†Definirea progresiei invalidității: O creștere a scorului EDSS de la valoarea de referință cu cel puțin 1,0 puncte (creștere de ≥0,5 puncte dacă scorul EDSS de referință este >5,5) și care se menține timp de cel puțin 24 de săptămâni; estimările Kaplan-Meier și Cox din săptămâna 228 din perioada de control prelungită. ‡Aceasta include perioada în regim dublu-orb: studiu pe bază de eveniment, controlat cu placebo, în care durata medie de tratament a fost de 3 ani. Tratamentul a fost administrat timp de cel puțin 120 de săptămâni și a continuat până când au existat 253 de evenimente confirmate de progresie a invalidității. Aceasta include, de asemenea, perioada de control prelungită (ECP), aproximativ 9 luni suplimentare de urmărire medicală controlată înainte de a continua prin includerea în studiul de prelungire deschis sau înainte de retragerea din tratamentul de studiu, cu data limită 3 ianuarie 2020.

§Analiză post-hoc.

1. Kappos L, Wolinsky JS, Giovannoni G, et al. Relapse-associated worsening and progression independent of relapse activity in patients with relapsing multiple sclerosis in the Phase III OPERA I and OPERA II studies. Poster presented at: the 34th Congress of the 

European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS); 10-12 October 2018; Berlin, Germany. Poster P547.

2. Wolinsky JS, Vermersch P, Hartung H-P, et al. Sustained reduction in 48-week confirmed disability progression in patients with PPMS treated with ocrelizumab in the ORATORIO OLE: 8-year follow-up.

 Presented at: 37th Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS), 13-15 October 2021,  Virtual; Presentation number 158m.

3. OCREVUS® (ocrelizumab) SmPC, Roche Registration GmbH, Germany. OCREVUS® is a registered trade mark. March 2018.

CTP = controlled-treatment period (perioadă de tratament controlată); OLE = open-label extension (faza de extensie deschisă).

* Conform International Conference of Harmonisation (ICH), un EA este orice apariție medicală nefavorabilă la un pacient sau la un pacient al unui studiu de investigație clinică căruia i s-a administrat un produs farmaceutic și care nu are neapărat o relație cauzală cu acest tratament. Prin urmare, un EA poate fi orice semn nefavorabil și neintenționat, inclusiv o valoare anormală determinată la analizele de laborator, un simptom sau o boală asociate temporar cu utilizarea unui medicament (investigat), indiferent dacă este sau nu considerat a avea legătură cu medicamentul (investigat). Afecțiunile preexistente care se agravează în timpul unui studiu trebuie raportate ca EA.2

†Interferon beta-1a administrat subcutanat în doză de 44 μg de 3 ori pe săptămână.

‡Include pacienții care au primit orice doză de OCR în timpul CTP și în perioadele OLE asociate ale studiilor de fază IIII, inclusiv pacienții randomizați inițial pentru a primi produsul de comparație (IFN β-1a sau placebo) care au trecut la tratament cu OCR în studiul deschis (date disponibile în ianuarie 2020).

§Include pacienții care au primit orice doză de OCR în timpul CTP și în perioadele OLE asociate ale studiilor fază II și fază III, plus VELOCE, CHORDS, CASTING, OBOE, ENSEMBLE, LIBERTO și CONSONANCE, inclusiv pacienții randomizați inițial pentru a primi produsul de comparație (IFN β-1a sau placebo) care au trecut la tratament cu OCR în studiul deschis (date disponibile în ianuarie 2020).

||Ratele spitalizării asociate cu infecția (1,88 per 100 persoană/an; IÎ de 95% 1,77-2,01) menționate în registrul British Columbia sunt prezentate pentru referință epidemiologică.

1. Hauser SL, Kappos L, Montalban X, et al. Safety of ocrelizumab in multiple sclerosis: updated analysis in patients with relapsing and primary progressive multiple sclerosis. Presented at: 37th Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS), 13-15 October 2021, Virtual; Poster number P627.

2. Hauser SL, Bar-Or A, Comi G, et al. Ocrelizumab versus interferon beta-1a in relapsing multiple sclerosis. N Engl J Med. 2017;376(3):221-234

Tratamentul cu OCREVUS trebuie evitat pe durata sarcinii, cu excepţia cazului în care potenţialul beneficiu pentru mamă depăşeşte riscul potenţial la făt. Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să utilizeze măsuri contraceptive în timpul tratamentului cu OCREVUS şi încă 12 luni după administrarea ultimei perfuzii de OCREVUS.

JCV = virusul John Cunningham.

*Prima doză ulterioară de 600 mg trebuie administrată la şase luni după prima perfuzie a dozei iniţiale. Trebuie menţinut un interval de minim 5 luni între administrarea dozelor de Ocrevus

RAP= reacție asociată perfuziei.

*Înaintea administrării OCREVUS.

1.Rezumatul Caracteristicilor Produsului OCREVUS®: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/ocrevus-epar-product-information_ro.pdf.

EDSS = scara extinsă a stării de dizabilitate; 9HPT = testul cu 9 piese și 9 orificii; T25FW = testul cronometrat de mers pe jos 25 de pași.

*Progresia PIRA compusă a fost evaluată folosindu-se o abordare care stabilește date de referință noi pentru a confirma evenimentul independent de activitatea de recidivare; evaluarea de referință inițială (EDSS/T25FW/9HPT) a fost reluată la fiecare recidivă și definită ulterior drept prima evaluare disponibilă după ≥30 de zile de la fiecare început de recidivă; reevaluarea dizabilității nu poate furniza rezultate inferioare valorii de referință inițiale a studiului; între evaluarea de referință inițială și acumularea dizabilității inițiale (IDA), precum și cu 30 de zile înainte de și 30 de zile după confirmarea IDA nu trebuie să survină nicio recidivă, conform definiției din protocol a acesteia.

†PIRA a fost definită drept o creștere a invalidității măsurată folosindu-se EDSS (creștere ≥1,0 dacă valoarea de referință EDSS ≤5,5, sau ≥0,5 dacă valoarea de referință EDSS >5,5) sau o creștere ≥20% la testul T25FW sau o creștere ≥20% la testul 9HPT confirmată după ≥12 sau ≥24 de săptămâni.

 

EDSS = Expanded Disability Status Scale (scara extinsă a stării de dizabilitate); ITT = intent to treat (intenție de tratament); 9HPT = 9-hole peg test (testul cu 9 piese și 9 orificii); T25FW = Timed 25-Foot Walk Test (testul cronometrat de mers pe jos 25 de pași).

*Progresia PIRA compusă a fost evaluată folosindu-se o abordare care stabilește date de referință noi pentru a confirma evenimentul independent de activitatea de recidivare; evaluarea de referință inițială (EDSS/T25FW/9HPT) a fost reluată la fiecare recidivă și definită ulterior drept prima evaluare disponibilă după ≥30 de zile de la fiecare început de recidivă; reevaluarea invalidității nu poate furniza rezultate inferioare valorii de referință inițiale a studiului; între evaluarea de referință inițială și IDA, precum și cu 30 de zile înainte de și 30 de zile după confirmarea IDA nu trebuie să survină nicio recidivă, conform definiției din protocol a acesteia.

5,5) sau o creștere ≥20% la testul T25FW sau o creștere ≥20% la testul 9HPT

‡Analiză post-hoc.

CDP = confirmed disability progression (progresia confirmată a invalidității); ITT = intent to treat (intenție de tratament); PIRA = progression independent of relapse activity (progresia independentă de recidivă);

RAW = relapse-associated worsening (agravarea asociată cu recidiva).

†„Altele” este definit ca: pacienți cu CDP compusă, dar fără PIRA compusă sau RAW compusă.

‡Analiză post-hoc.

1. Kappos L, Wolinsky JS, Giovannoni G, et al. Relapse-associated worsening and progression independent of relapse activity in patients with relapsing multiple sclerosis in the Phase III OPERA I and OPERA II studies. Poster presented at: the 34th Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS); 10-12 October 2018; Berlin, Germany. Poster P547.

2. Cree BAC, Hollenbach JA, Bove R, et al. Silent progression in disease activity-free relapsing multiple sclerosis. Ann Neurol. 2019;85(5):653-666.

EDSS = Expanded Disability Status Scale (scara extinsă a stării de invaliditate).

*Analize post-hoc extrapolând în viitor datele observate în brațele OCREVUS și placebo ale studiului ORATORIO, estimând momentul în care se așteaptă ca 50% dintre pacienți să fi obținut un scor EDSS confirmat pe durata a 24 de săptămâni ≥7,0.

†Similar cu brațul placebo, durata medie observată scursă până la obținerea un scor EDSS confirmat pe durata a 24 de săptămâni ≥7,0 la pacienții cu SMPP din lumea reală din registrul MSBase a fost de 12,4 ani.

1. Butzkueven H, Spelman T, Horakova D, et al. Risk of requiring a wheelchair in primary progressive multiple sclerosis: Data from the ORATORIO trial and the MSBase registry. Eur J Neurol. 2021. Mar 16. doi:10.1111/ene.14824. Online ahead of print.

Pentru mai multe informatii accesati site-ul Ocrelizumabinfo.

Sunteți pe cale să părăsiți website-ul rocheplus.ro spre un alt website oferit ca resursă suplimentară. Roche nu este responsabil și nu deține controlul pentru conținutul acestor website-uri.