Oncologie şi hematologie

Oncologia este un domeniu al științei medicale, care se ocupă de studierea etiologiei, patogenezei, diagnosticului, clinicii, tratamentului, abilitării și profilaxiei cancerului, la baza căreia stau metodele chirurgicale, radiologice și medicamentoase de tratament. Hematologia se ocupă cu studiul morfologiei, fiziologiei și patologiei sângelui și al organelor hematopoietice.

Denumirea generică de cancer acoperă o multitudine de afecțiuni caracterizate prin creșterea și diferențierea necontrolată a celulelor. În lipsa tratamentului, acest proces duce în general la decesul pacientului. În fiecare an, în întreaga lume se înregistrează aproximativ șapte milioane de cazuri noi de cancer.

 

Se estimează că decesele provocate de cancer vor deveni principala cauză de deces în țările industrializate, incidența (numărul de cazuri noi pe o perioada de timp) și prevalența (numărul total de cazuri) acestei afecțiuni fiind în creștere. Deși se descoperă mereu noi tratamente ce au la bază mecanisme de acțiune inovatoare, necesitățile medicale în acest domeniu rămân în continuare imense.

 

Tendințele noi în tratamentul cancerului urmează modelul medicamentelor antivirale și antibiotice, în care terapia combinată, împotriva unor ținte foarte precise, poate îmbunătăți rezultatul terapeutic. Lider în domeniul medicamentelor adresate cancerului, compania Roche este ferm implicată în descoperirea de noi medicamente eficiente pentru tratamentul diverselor tipuri de cancer.

 

Cancerul poate fi diagnosticat prin mai multe metode, dintre care menționăm:

  • Examinarea la microscop a unui froțiu de sânge (hemoleucograma);
  • Determinarea proteinelor și a imunoglobulinelor (anticorpi) din sânge;
  • Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH);
  • Identificarea infecțiilor virale (serologia virală);
  • Examinarea la microscop a unei probe de țesut dintr-un ganglion limfatic;
  • Examinarea unor eșantioane de măduva osoasă sau din organele interne (biopsie)
  • Examinarea lichidului cefalorahidian (puncție lombară);
  • Vizualizarea directă a interiorului organelor abdominale (endoscopie);
  • Examinarea citogenetică a cromozomilor (metoda de detectare a anomaliilor cromozomiale folosind un microscop cu fluorescență);
  • Imagistica prin ultrasunete, tomografie computerizată sau rezonanță magnetică nucleară.

 

Tehnicile moderne de imunodiagnostic folosesc reacții specifice cu anticorpi pentru a identifica cu precizie celulele canceroase. Aceste teste fac posibilă evaluarea succesului terapeutic al unui anumit medicament, îmbunătățind astfel șansele de vindecare.

 

Referinţe

1. GLOBOCAN 2012

2. Swerdlow, Steven H.; International Agency for Research on Cancer; World Health Organization (2008). WHO classification of tumours of haematopoietic and lymphoid tissues. World Health Organization classification of tumours 2 (4th ed.). International Agency for Research on Cancer. ISBN 9789283224310

3. Vinvent T DeVita – Cancer: Principles & Practices of Oncology, Lippincott Williams & Wilkins, 2013

Cancerul mamar

Cancerul colorectal

Cancerul gastric

Cancerul ovarian

Cancerul pancreatic

Cancerul pulmonar

Cancerul renal

Carcinomul bazocelular avansat

Limfomul non-Hodgkin

Melanomul

Sunteți pe cale să părăsiți website-ul rocheplus.ro spre un alt website oferit ca resursă suplimentară. Roche nu este responsabil și nu deține controlul pentru conținutul acestor website-uri.