Datele privind incidența acestei boli în România arată că 10256 de români sunt diagnosticați în fiecare an cu această formă de cancer, iar 5675 de persoane pierd anual lupta cu boala.

Cancerul colorectal

 

Cancerul colorectal este al  doilea tip de cancer ca frecvență atât la bărbați, cât și la femei, reprezentând 13,2% respectiv 12,7% din totalul cazurilor de cancer.

 

În anul 2012 au fost înregistrate 447.000 de cazuri noi de cancer colorectal în Europa. Aproximativ 25% dintre pacienți sunt, în momentul diagnosticării, deja în faza metastatică a bolii, ceea ce contribuie la rate înalte ale mortalităţii raportate în această afecţiune În Europa, în 2012, s-au înregistrat 215.000 de decese din cauza cancerului colorectal, rata supravieţuirii la 5 ani apropiindu-se de 60%.Factorii de risc pentru cancerul colorectal sunt:

  • Istoric personal de polipi colorectali
  • Boală inflamatorie intestinală în antecedentele personale
  • Istoric familial de polipi adenomatoşi sau cancer colorectal
  • Diverse sindroame cu transmitere genetică:

Polipoza adenomatoasă familială

 

Cancerul ereditar non-polipozic

 

Sindromul Turcot- afecţiune genetică rară care predispune la apariţia de polipi adenomatoşi sau cancer colorectal, precum şi tumori cerebrale (glioblastom sau meduloblastom)

 

Sindromul Peutz-Jeghers- afecţiune ereditară autosomal-dominantă, caracterizată prin asocierea de polipi de tip hamartoma cu leziuni pigmentare mucoase sau cutanate

 

Polipoza asociată mutaţiei genei MUTYH

  • Dieta bogată în carne roşie sau carne procesată
  • Obezitatea 
  • Fumatul
  • Consumul excesiv de alcool

Șansa vindecării pacienților cu cancer colorectal este strâns legată de stadiul bolii la momentul diagnosticării. Cancerele incipiente au un prognostic excelent, iar cele avansate au un prognostic mult mai puțin favorabil. Sunt disponibile diverse opțiuni terapeutice, de la excizia chirurgicală a țesutului afectat de cancer până la administrarea de agenți chimioterapici citotoxici şi agenţi biologici ţintiţi. În stadiile metastatice studiile care combină agenţii citotoxici cu tratamentul biologic ţintit raportează în mod constant o supravieţuire mediană de peste 24 de luni. Factorii care se iau în calcul în definirea obiectivului terapeutic  şi alegerea schemei terapeutice sunt diverşi: tabloul clinic al bolii, tiparul biologiei tumorale (absenţa sau prezenţa metastazelor limitate la ficat şi/sau plămân, dinamica progresiei, markerii prognostici moleculari sau biochimici), dar şi factori care ţin de pacient (comorbidităţi, motivaţie, aşteptări). 

 

 

Referințe

 

1. American Cancer Society http://www.cancer.org/cancer/colonandrectumcancer/

1. E. Van Cutsem et all Metastatic colorectal cancer: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up Annals of Oncology 25 (Supplement 3): iii1–iii9, 2014 Published online 4 September 2014

Informații suplimentare

Sunteți pe cale să părăsiți website-ul rocheplus.ro spre un alt website oferit ca resursă suplimentară. Roche nu este responsabil și nu deține controlul pentru conținutul acestor website-uri.