Cancerul gastric este tratat printr-o abordare multidisciplinară, care include intervenţia chirurgicală, combinaţii de chimioterapie şi radioterapie.

Cancerul gastric

 

Cancerul gastric poate apare chiar în ţesutul stomacal sau la joncţiunea dintre esofag şi stomac. În faze incipiente, boala este limitată la aceste zone, dar dacă se răspândeşte în alte părţi ale organismului sub formă de metastaze (tumori secundare), vorbim despre cancer gastric avansat sau metastatic.

 

Dintre afecţiunile oncologice, cancerul gastric este a patra cea mai frecventă formă de cancer la nivel global şi a treia cauză de mortalitate. Boala este mai răspândită în Asia decât în Europa, bărbaţii fiind mai des afectaţi decât femeile1.

 

La pacienţii simptomatici cele mai commune manifestări sunt pierderea în greutate, disfagia, dispepsia, greaţa şi voma, senzaţia de saţietate precoce2.

 

Cele mai uzuale metode de diagnostic al cancerului gastric sunt endoscopia şi examinarea radiologică. Endoscopia constă în introducerea unui tub subţire în stomac prin esofag, cu vizualizarea directă a tumorii, permiţând în acelaşi timp biopsia cu obţinerea de ţesut pentru clasificarea histologică, dar şi pentru determinarea biomarkerilor tumorali2. Recent, diagnosticul de ţesut a devenit una dintre procedurile importante de diagnostic. Diagnosticul molecular modern poate detecta receptorii HER2, receptori ce apar la aproximativ 1 din 6 pacienţi cu cancer gastric şi generează prezenţa în exces a acestei proteine pe suprafaţa celulei, ceea ce conduce la proliferare celulară anormală. Pacienţii cu receptorii HER2 supraexprimaţi pot beneficia de tratament ţintit cu anticorpi monoclonali.

 

Cancerul gastric este tratat printr-o abordare multidisciplinară, care include intervenţia chirurgicală, combinaţii de chimioterapie şi radioterapia. În fazele incipiente ale bolii rezecţia chirurgicală este singura modalitate de tratament cu potential curativ. Totuşi, pentru a evita recăderea după rezecţie, abordarea standard, începând cu stadiul IB, constă în modalităţi combinate de terapie, respectiv rezecţie chirurgicală, chimioterapie şi radioterapie2.

 

În fazele tardive (avansate sau metastazate), chimioterapia – tratamentul cu medicamente care inhibă diviziunea celulară – şi/sau radioterapia sunt de obicei singurele opţiuni rămase şi au scop paliativ.

 

În luna ianuarie 2010, a fost aprobată o nouă indicaţie pentru Herceptin (trastuzumab), un medicament al Roche, ca tratament ţintit al cancerului gastric avansat, la pacienţii la care a fost identificată o supraexprimare a receptorului HER2, definită printr-un scor IHC2+ şi confirmată printr-un rezultat SISH sau FISH sau un scor IHC 3+. Medicamentul este produs prin biotehnologie, iar tratamentul se face în combinaţie cu un chemodublet (cisplatin-fluoropirimidină). Aprobarea noii indicaţii pentru acest medicament a avut la bază un studiu clinic internaţional ce a arătat că noua opţiune terapeutică poate prelungi viaţa pacienţilor cu cancer gastric3.

 

 

Referințe

 

1. Globocan 2012 http://globocan.iarc.fr/
2. T. Waddell et all - Gastric cancer: ESMO–ESSO–ESTRO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up Annals of Oncology 24 (Supplement 6): vi57–vi63, 2013
3. Bang Y-J & Van Cutsem E et al. Trastuzumab in combination with chemotherapy versus chemotherapy alone for treatment of HER2-positive advanced gastric or gastro-oesophageal junction cancer (ToGA): a phase 3, open-label, randomised controlled trial. Lancet 2010; 376:687–697.

Informații suplimentare

Sunteți pe cale să părăsiți website-ul rocheplus.ro spre un alt website oferit ca resursă suplimentară. Roche nu este responsabil și nu deține controlul pentru conținutul acestor website-uri.