Majoritatea semnelor și simptomelor cancerului de pancreas nu sunt specifice, adica ele se pot întâlni și în alte boli.

Cancerul pancreatic

 

Date epidemiologice

 

Cancerul pancreatic este una dintre afecțiunile maligne cel mai dificil de tratat și cu o rată a mortalității extrem de ridicată pentru că de cele mai multe ori este diagnosticat în stadii avansate. Cancerul de pancreas este o boală întâlnită mai ales la persoanele vârstnice, vârsta medie la diagnosticare la bărbaţi fiind de 71 de ani, iar la femei de 75 de ani1.

 

Anual, în întreaga lume sunt diagnosticate peste 300.000 de noi cazuri de cancer pancreatic, cu o rată a mortalității de 98%2. În general diagnosticarea are loc în stadiul avansat al bolii, și doar 15%- 20% dintre pacienţi prezintă tumori  eligibile pentru intervenția chirurgicală la momentul diagnosticului1. Chiar și după intervenția chirurgicală, prognosticul pacienților cu cancer de pancreas este unul extrem de rezervat: doar aproximativ 20% dintre cei operați supraviețuiesc 5 ani1.

 

Factorii de risc

 

Cauza exactă a apariției cancerului de pancreas nu este cunoscută. Se poate spune că 5-10% din cancerele pancreatice sunt de cauză genetică, restul cauzelor fiind potential modificabile:

 • Antecendentele în familie. Persoanele care au în familie cel puţin 2 rude de gradul I cu cancer pancreatic pot avea un risc mărit de a dezvolta această boală (mutaţii moştenite ale genei BRCA2)
 • Fumatul. Șansele de apariție a cancerului de pancreas la fumători sunt de 2-3 ori mai mari decât la nefumători.
 • Obezitatea. Indicele de masa corporală peste 30 este asociat cu o rată de deces prin cancer pancreatic cu 20-40% mai mare1
 • Vârsta înaintată
 • Dieta. O alimentație bogată în grăsimi saturate, carne roşie şi alimente procesate poate crește riscul de cancer de pancreas1.
 • Pancreatita cronică. Inflamația de durată a pancreasului a fost asociată cu creșterea riscului de apariție a cancerului de pancreas.
 • Diabetul. Atât diabetul de tip 1 (insulino-dependent) cât și cel de tip 2 (insulino-independent, al adultului) pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer de pancreas1.
 • Expunerea la anumite substanțe chimice. Expunerea la pesticide, coloranți industriali și alte substanțe chimice poate crește șansa de apariție a cancerului de pancreas.

 

Semne și simptome ale bolii

 

Aproximativ 60-70% din cazuri sunt localizate la capul pancreasului, 20-25% în corp şi coadă, iar restul sunt difuze. Tumorile localizate la capul pancreasului sunt diagnosticate mai devreme decât cele la corp şi coadă, ele putând prezenta simptome cauzate de obstrucţia canalelor biliar comun şi/sau pancreatic. Majoritatea semnelor și simptomelor cancerului de pancreas nu sunt specifice:

 • Icter
 • Urina închisă la culoare
 • Scaune deschise la culoare
 • Durere în partea superioară a abdomenului și spatelui
 • Stări de slăbiciune
 • Inapetenţă
 • Greață și stări de vomă
 • Pierderi inexplicabile în greutate
 • Constipație, steatoree
 • Diabet nou diagnosticat
 • Simptome de obstrucţie gastro-duodenală prin invazie tumorală locală

 

Tratament

 

În ultimii 25 de ani, s-au înregistrat puține progrese în ceea ce privește tratamentul pacienților cu cancer de pancreas, la ora actuală existând trei abordări terapeutice majore: intervenția chirurgicală, radioterapia și chimioterapia.

 

Intervenția chirurgicală cu îndepărtarea tumorii, înainte de a se extinde la organele învecinate, reprezintă singurul tratament eficient în cancerul de pancreas și este posibilă doar în stadiile inițiale ale bolii când foarte puțini pacienți sunt diagnosticați. Pentru stadiile avansate ale bolii, care reprezintă majoritatea situațiilor, rămâne varianta tratamentului bazat pe chimioterapie și/sau radioterapie, destinate încetinirii evoluției bolii și îmbunătățirii calității vieții.

 

Chimioterapia în combinație sau nu cu radioterapia, reprezintă tratamentul standard actual pentru cancerul de pancreas avansat și metastazat.

 

În ultimii 10 ani, tratamentul standard pentru cancerul de pancreas avansat, s-a bazat pe chimioterapia cu gemcitabină.

 

Noile opțiuni terapeutice trebuie să îmbunătățească ratele de supraviețuire și să permită intervenția chirurgicală la cât mai mulți pacienți. Deși numeroși agenți terapeutici au fost testați de-a lungul timpului, nici unul nu a dovedit o eficacitate superioară tratamentului standard.

 

În Europa a fost aprobat din 2007 un agent terapeutic țintit pentru tratamentul cancerului de pancreas avansat. Acesta este un inhibitor al receptorului factorului de creștere epidermal (EGFR). Mecanismul de acțiune al acestui medicament se bazează pe faptul că celulele tumorale prezintă pe suprafața lor un număr foarte mare de EGFR, ceea ce înseamnă că acest agent acționează țintit mai ales asupra tumorii, încetinindu-i creșterea și implicit  progresia bolii.

 

În ultimii ani cercetarea a identificat o multitudine de gene care ar putea fi implicate în apariţia cancerului pancreatic, fapt care aduce provocări majore în încercarea de a găsi cea mai relevantă terapie ţintită. Din păcate nu se poate încă vorbi de terapie personalizată în această formă de cancer1.

 

 

Referințe

 

1. Ducreux M et al. Cancer of the pancreas: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up, Annals of Oncology 26 (Supplement 5): v56-v68, 2015

2. Globocan 2012, 

http://globocan.iarc.fr/Pages/fact_sheets_population.aspx, accesat Noiembrie 2015

Informații suplimentare

Sunteți pe cale să părăsiți website-ul rocheplus.ro spre un alt website oferit ca resursă suplimentară. Roche nu este responsabil și nu deține controlul pentru conținutul acestor website-uri.