Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat.

Cancerul pulmonar

 

Cancerul pulmonar reprezintă o creştere a unor celule anormale în plămân. Aceste celule se înmulţesc şi cresc într-un ritm mai rapid decât celulele normale. Mai multe celule cancerose ataşate unele de altele formează o tumoră. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne nu se extind şi nu periclitează viaţa. Ele pot fi îndepărtate prin intervenţie chirurgicală fără a se reface. Tumorile maligne pot invada şi distruge ţesuturile şi organele învecinate, sau se pot extinde în alte părţi ale corpului.

 

Dacă celulele canceroase au început să crească în plămân, excrescenţa formată se numeşte tumoră pulmonară primară. Uneori, celulele tumorale din plămân se desprind, sunt purtate prin vasele de sânge, ajungând în alte părţi ale organismului unde se fixează şi unde încep să se dezvolte (ex. în oase). Acest nou cancer se numeşte metastază sau tumoră secundară.

 

Există mai multe tipuri diferite de cancer pulmonar. Cele mai frecvent întâlnite sunt următoarele două tipuri:

 • Cancer pulmonar fără celule mici (Non-small cell lung cancer, NSCLC), care este tipul cel mai frecvent întâlnit (aproximativ 75% dintre cazuri);
 • Cancer pulmonar cu celule mici (Small cell lung cancer, SCLC);

Aceste două tipuri de cancer pulmonar răspund diferit la schemele de tratament administrate. De aceea cel mai potrivit tratament va depinde de tipul de cancer pulmonar.

 

Cancerul pulmonar fără celule mici

 

În funcţie de tipul de celule, există câteva tipuri diferite de cancer pulmonar fără celule mici:

 • Adenocarcinomul - apare mai frecvent la femei şi poate să se însoţească de acumulari de mucus/spută în căile respiratorii mici. Majoritatea cazurilor de adenocarcinom sunt asociate cu fumatul; cu toate acestea, în rândul persoanelor care au fumat mai puțin de 100 de țigarete în viața lor („nefumători”) adenocarcinoamele sunt cea mai comună formă de cancer pulmonar. Un subtip de adenocarcinom, respectiv carcinomul bronhoalveolar este mai comun în rândul nefumătoarelor și poate avea o supraviețuire pe termen lung mai bună.
 • Carcinomul scuamos (carcinomul epidermoid) - apare mai frecvent la bărbaţi şi la vârstnici de ambele sexe, dar este rar la nefumatori. Apare ca o masă de celule cu consistenţă fermă şi este întâlnită în căile aeriene mari. Dintre tumorile pulmonare, acest tip de cancer pulmonar este cel mai frecvent tip operat.

 

Pentru a decide cel mai potrivit tratament, trebuie facută stadializarea tumorii, care pentru cancerul pulmonar fără celule mici se face astfel:

 • Stadiul I: Cancerul este prezent doar într-o parte a plămânului.
 • Stadiul II: Cancerul este răspândit la ganglionii limfatici sau la ţesuturile din vecinatate (ex.perete toracic).
 • Stadiul III: Cancerul s-a răspândit în piept şi în general cuprinde ganglionii limfatici mari.
 • Stadiul IV: Cancerul s-a răspândit în alte părţi ale corpului (ex.ficat sau oase).

 

Cancerul pulmonar cu celule mici

 

Foarte rar la nefumători, acesta este cauzat de celule mici rotunde care formează excrescenţe de obicei în căile aeriene mari. Acest tip de cancer pulmonar are celule care se înmulţesc şi cresc foarte repede şi este adesea răspândit în ganglionii limfatici şi/sau alte organe la momentul diagnosticului.

 

Alte tipuri de cancer pulmonar

 • Mezoteliomul - este asociat frecvent cu un istoric de expunere la azbest. Afectează în general bărbaţii în vârstă şi pot să treacă 35-40 de ani de la prima expunere la azbest până la momentul apariţiei cancerului.
 • Carcinoidul - este un tip rar de tumoră a plămânului (1-2% dintre toate cancerele pulmonare). Este mai frecventă la tineri, iar majoritatea pacienţilor nu au simptome la momentul diagnosticului.

 

Metode de diagnostic şi simptome ale bolii

 

Cancerul pulmonar este o boală care se diagnostichează cu dificultate şi adesea la momentul diagnosticului este deja în stadiu metastazat. Este posibil ca tumora din plămân să nu determine nici un simptom în regiunea pieptului, însă ea se poate însoţi de alte simptome. 

 • tuse
 • spută cu sânge
 • dispnee
 • durere
 • pneumonii sau bronşite repetate
 • oboseală
 • lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate
 • răguşeală
 • transpiraţii ale feţei şi gâtului

 

Tratamentul standard

 

Tratamentul depinde de mărimea, tipul şi stadiul tumorii şi de asemenea de starea de sănătate a pacientului. 

 

În cazul în care cancerul nu este metastazat (stadiile I și II), îndepărtarea chirurgicală a tumorii este cea mai întâlnită şi cea mai completă formă de tratament pentru cancerul pulmonar fără celule mici. Operaţia trebuie luată în calcul pentru toţi pacienţii în aceste stadii, iar dacă aceasta nu este indicată, pacientul trebuie informat de ce intervenţia chirurgicală nu este o opţiune.

 

Dacă boala este extinsă şi pacientul nu poate fi operat, atunci sunt indicate radioterapia şi chimioterapia (singure sau asociate) pentru a controla simptomele şi a reduce dimensiunile tumorii.

 

Chimioterapia este un termen general folosit pentru a descrie tratamentul medicamentos pentru cancer. Medicamentele utilizate vor distruge celulele canceroase şi vor afecta mai puţin celulele normale. Există mai multe tipuri de chimioterapice care pot fi folosite singure sau în diverse combinaţii.

 

Radioterapia este un termen general care descrie tratamentul cancerului cu ajutorul razelor X. El constă în direcţionarea nedureroasă a unui fascicul de particule cu energie mare pe zonele care necesită tratament. Radioterapia distruge celulele tumorale şi poate fi folosită singură sau în asociere cu chirurgia şi/sau chimioterapia. În ultimii zece ani, medicina a progresat prin apariţia de tratamente care oferă noi speranţe pacienţilor, prin urmărirea anumitor ţinte moleculare bine definite.

 

 

Referințe

 

1. Horn, L; Pao W, Johnson DH (2012). „Chapter 89”. in Longo, DL. Harrison's Principles of Internal Medicine (ed. 18th). McGraw-Hill
2. „Lung cancer in never smokers: a review”. Journal of Clinical Oncology (American Society of Clinical Oncology) 25 (5): 561–570
3. „Bronchioloalveolar carcinoma: a review”. Clinical Lung Cancer 7 (5): 313–322
4. http://www.cancerhelp.org.uk/type/lung-cancer/about/. Accessed 07.01.10
5. Schiller JH, et al. Comparison of four chemotherapy regimens for advanced non-small-cell lung cancer. NEJM (2002). 346:(2). 92 – 98
6. Lung cancer 5 year survival rates.http://lung-cancer.emedtv.com/lung-cancer/lung-cancer-survival-rate-p2.html. Accessed 22.02.10
7. Barzi A and Pennell NA. Targeting angiogenesis in non-small cell lung cancer: agents in practice and clinical development. EJCMO (2010). 2:(1). 31 – 42
8. American Cancer Society. Lung cancer (non-small-cell) 2013
9. http://www.cancerhelp.org.uk/type/lung-cancer/about/. Accessed 07.01.10
10. http://www.medicinenet.com/lung_cancer/page6.htm#tocg Accessed 22.02.10
11. National Cancer Institute dictionary. http://www.cancer.gov/dictionary/?CdrID=45587. Accessed 09.04.10
12. Stinchcombe TE, Socinski MA. Current treatments for advanced stage non–small cell lung cancer. Proc Am Thorac Soc. 2009;6:233-241.

Informații suplimentare

Sunteți pe cale să părăsiți website-ul rocheplus.ro spre un alt website oferit ca resursă suplimentară. Roche nu este responsabil și nu deține controlul pentru conținutul acestor website-uri.