Încă din anii '70, în efortul de a descoperi noi modalităţi de luptă împotriva cancerului, cercetătorii au lansat ideea că blocarea dezvoltării reţelei vasculare ar duce la scăderea aportului de hrană şi oxigen şi implicit la scăderea până la oprire a ritmul de creştere al tumorii.

Cancerul renal

 

Cancerul renal este întâlnit mai des la persoanele între 50 şi 70 de ani, numărul bărbaţilor bolnavi fiind cu aproximativ 50% mai mare decât cel al femeilor, iar incidenţa creşte cu vârsta1.

 

Incidenţa variază de la o ţara la alta, având rata cea mai ridicată în Scandinavia şi America de Nord, unde apar aproximativ 50.000 de cazuri noi pe an1. Creşterea incidenţei observată pe plan mondial poate fi pusă şi pe seama depistării mai precoce şi pe scară largă, datorită progresului investigaţiilor imagistice şi în special al ecografiei. Factorii de mediu joacă un rol semnificativ în dezvoltarea cancerului renal1.

 

Tipuri de cancer renal

 

Cancerul reno-celular este cel mai frecvent tip de cancer renal (9 din 10 cazuri)1 şi se dezvoltă din celulele ce mărginesc structurile tubulare ale nefronului, restul fiind reprezentat de tumori ale părţilor rinichiului ce ţin de căile urinare cum sunt calicele şi bazinetul. În cadrul cancerului reno-celular, peste 60% reprezintă cancerul cu celule clare, un subtip histologic care dezvoltă foarte usor metastaze, prezente la peste 80% dintre pacienţii cu acest diagnostic1.

 

Diagnosticat în stadii precoce, atunci când cancerul este localizat numai la nivelul rinichiului, ratele de supravieţuire la 5 ani sunt relativ bune, de 60-70%. Dacă diagnosticul se face în stadii mai avansate şi cancerul este deja metastazat, rata de supravieţuire la 5 ani este mai mică de 5%1.

 

Deşi apare la un număr redus de persoane, cancerul renal se caracterizează printr-o progresie rapidă a bolii, tumorile fiind foarte vascularizate, cu niveluri ridicate de VEGF (factorul de creştere al endoteliului vascular)1.

 

Factori de risc2

 • Fumatul: riscul este direct proporţional cu durata fumatului, numărul de ţigări fumate zilnic şi invers proporţional cu vârsta la care persoana a început să fumeze
 • Sexul: carcinomul renal este de două ori mai frecvent la bărbaţi decât la femei
 • Hipertensiunea arterială
 • Obezitatea, probabil datorită modificărilor hormonale pe care le provoacă în organism
 • Expunerea profesională la produse petroliere, metale grele, azbest
 • Bolile renale cornice avansate, dializarea prelungită
 • Utilizarea de medicamente cum sunt diureticele (nu este clar dacă reprezintă un factor de risc independent de hipertensiunea arterială, în al cărei tratament se folosesc)
 • Istoric familial de cancer renal
 • Boli genetice, cum ar fi boala von Hippel-Lindau sau carcinomul renal papilar moştenit

 

Semne şi simptome ale bolii2

 

In general, mai ales în stadiile precoce ale bolii nu există simptome specific, îngrijorătoare. Triada simptomatica clasica, alcatuita din durere in flanc, hematurie si palparea unei mase tumorale apare destul de rar şi este un indicator al bolii avansate. De cele mai multe ori însă pacienţii sunt asimptomatici, iar diagnosticul este pus întâmplător, in urma unor investigaţii de rutină. 

 

Alte semne sunt nespecifice şi pot fi:

 • febră cu durată prelungită şi fără cauză aparentă
 • pierdere în greutate
 • astenie extremă
 • anemie
 • transpiraţii nocturne
 • inapetenţă

 

Opţiuni terapeutice

 

Opţiunile terapeutice pentru pacienţii cu cancer renal sunt limitate şi nu se poate încă vorbi despre abordare personalizată. În stadiile incipiente ale bolii, când tumora este localizată doar la nivelul rinichiului, îndepartarea chirurgicală a unei părţi sau a întregului rinichi constituie atitudinea terapeutică principală. În stadiile mai avansate, inclusiv cele cu metastaze, tratamentul are drept obiectiv controlul tumorii şi limitarea simptomelor asociate.

 

Tratamentul sistemic al carcinomului renal metastatic trebuie să ia în calcul statusul de performanţă al pacientului, stadiul bolii, terapiile anterioare. Clasele de medicamente recomandate pentru tratament sunt inhibitorii de VEGF (factor de creştere endothelial vascular) şi inhibitorii de receptori de tirozin-kinază3.

 

Radioterapia are un rol limitat în managementul primar al carcinomului renal. Este utilă mai ales pentru controlul recurenţelor sau pentru tumorile nerezecabile3. De asemenea se poate recurge la radioterapie în cazul în care statusul de performanţă al pacientului este alterat şi nu permite intervenţia chirurgicală şi dacă alte terapii locale, cum ar fi ablaţia prin radiofrecvenţă, nu sunt indicate3.

 

Referințe

 

1. Liga română de Cancer,  http://romaniancancerleague.org/romana/?page_id=328, accesat Noiembrie 2015

2. The American Cancer Society,  http://www.cancer.org/cancer/kidneycancer/index, accesat Noiembrie 2015

3. B. Escudier et al,  Renal cell carcinoma: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up, Annals of oncologz 25 (Supplement 3), ii49-ii56, 2014

Informații suplimentare

Sunteți pe cale să părăsiți website-ul rocheplus.ro spre un alt website oferit ca resursă suplimentară. Roche nu este responsabil și nu deține controlul pentru conținutul acestor website-uri.