Tratamentul pentru melanom este cel mai recent exemplu de abordare terapeutică ce combină cu succes diagnosticul molecular și terapiile ţintite

Melanomul

 

 

Melanomul este tumoră care se dezvoltă din celulele pigmentare ale epidermului (melanocite) ce suferă o degenerare malignă din cauza prezenței unor defecte la nivelul ADN-ului melanocitelor și au tendința de a metastaza. Defectele ADN-ului sunt fie înnăscute (10% din cazuri), fie generate de acțiunea radiației ultraviolete.

 

Componenta UVA din radiația solară creează condiții favorizante realizării unei mutații genetice. Aceasta conduce la apariția unui factor intracelular anormal, care determină multiplicarea melanocitelor într-un ritm rapid. Acest proces este un factor declanșator în apariția melanomului.

 

Incidența melanomului este în continuă creștere, în Europa fiind de 12 cazuri la 100 000 de persoane, iar prevalența de 1%. Boala afectează cel mai des adulții de vârstă medie. Femeile sunt afectate mai frecvent, dar au un prognostic mai bun.

 

Melanomul apare mai frecvent:

  • la persoane care au fost expuse sau se expun mult la soare, au suferit arsuri solare mai ales în copilărie. Intensificarea expunerii la radiația UV determină creșterea incidenței  melanomului.
  • în familii cu istoric de melanom  (5% din melanoame)
  • la persoane cu nevi (alunițe) atipici, cu fototip I, II
  • în unele cazuri melanomul apare și pe tegument normal.

 

Prevenirea apariției melanomului se poate face prin evitarea expunerii ambientale prelungite a persoanelor caucaziene provenite din America de Nord și Europa la radiațiile solare atunci când își petrec vacanțele în regiuni însorite.

 

Un alt factor de prevenție este folosirea cremelor de protecție solară, acestea având o importanță semnificativă în preîntâmpinarea dezvoltării mutațiilor la nivelul melanocitelor.

 

În fiecare an, circa 200.000 de noi cazuri sunt diagnosticate în întreaga lume, cele mai multe dintre ele fiind identificate în Europa, America de Nord, Australia și Noua Zeelanda. Razele ultraviolete ale soarelui sunt, probabil, cel mai semnificativ factor de risc în cazul melanomului. Persoanele cu pielea deschisă la culoare și cu părul roșcat sunt cele mai susceptibile de a dezvolta la un moment dat cancer de piele. Persoanele care au multe alunițe sau care au alunițe mari, precum și cele care provin din familii cu predispoziție pentru melanom prezintă, de asemenea, șanse mai mari de a dezvolta boala.

 

Cum este diagnosticat și tratat melanomul metastatic?

Orice schimbare în ceea ce priveste mărimea, forma sau sensibilitatea unei alunițe deja existente sau formarea uneia noi pot fi un indiciu pentru apariția melanomului. În aceste cazuri este necesar un consult medical de specialitate. Melanomul metastatic poate fi tratat prin metode chirurgicale, radioterapie / chimioterapie sau terapii pentru fortificarea sistemului imunitar. Terapiile pot fi utilizate fie ca monoterapie, fie combinat, în funcție de stadiul bolii.

 

Contribuția Medicinei Personalizate

Tratamentul pentru melanom este cel mai recent exemplu de abordare terapeutică ce combină cu succes diagnosticul molecular și terapiile tintite. Un medicament dezvoltat în comun de Roche și Plexxikon, un membru al Grupului Daiichi Sankyo, atacă produsul proteic al genei cu mutație. Gena mutantă cauzează diviziunea necontrolatș a celulelor pielii. Roche a dezvoltat, de asemenea, și un test de diagnostic specific, asociat noului medicament.

 

Oamenii de știință au descoperit pentru prima dată mutația în celulele maligne în cazul melanomului, în anul 2002. Între timp această mutație a fost detectată în cazul a aproximativ jumătate din pacienții cu melanom. Pornind de la această nouă descoperire, substanța activă ce țintește această mutație a fost dezvoltată într-un timp foarte scurt. Terapia țintită este însoțită de un test specific de diagnostic conceput să detecteze mutația la nivel molecular. Testul identifică astfel pacienții cu cea mai mare probabilitate de a răspunde la noul tratament.

 

Referinţe

1. Garbe C, et al. Eur J Cancer 2010;46:270–83.
2. Markovic SN, et al. Mayo Clin Proc 2007;82:364–80.
3. GLOBOCAN report 2009: Cancer Incidence and Mortality Worldwide in 2008. Available from http://globocan.iarc.fr
4. Dummer R, et al. Ann Oncol 2010;21(suppl 5):v194–7.
5. Garbe C, et al. Clin Dermatol 2009;27:3–9.
6. MacKie RM, et al. Ann Oncol 2009;20(suppl 6):vi1–7.
7. Clinical Practice Guidelines for the Management of Melanoma in Australia and New Zealand. Available from www.nhmrc.gov.au (last accessed February 11, 2011).
8. Flaherty KT, et al. Cancer 2010;116:4902–13.
9. Garnett MJ, et al. Cancer Cell 2004;6:313–9.
10. Karreth FA, et al. Curr Opin Genet Dev 2009;19:4–11.

Sunteți pe cale să părăsiți website-ul rocheplus.ro spre un alt website oferit ca resursă suplimentară. Roche nu este responsabil și nu deține controlul pentru conținutul acestor website-uri.