Termenul de reumatism este pentru prima oară amintit în lucrarea lui Guillaume de Baillou (1538-1616) „Liber de Rheumatismo et Pleuritide dorsali“.

Poliartrita reumatoidă

 

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună sistemică cronică, ce se caracterizează prin inflamaţia mai multor articulaţii cu caracter cronic, progresiv, distructiv şi deformant, însoţită de multiple manifestări sistemice.

 

PR constituie reumatismul inflamator cel mai frecvent, cu o prevalenţă de aproximativ 1% în populaţia generală, putându-se estima un minim de 200.000 bolnavi în România. Incidenţa anuală a bolii este de 0,5 cazuri noi/1000 locuitori pentru femei şi 0,2 cazuri noi/1000 locuitori pentru bărbaţi.

 

Procesul inflamator determină durere în articulaţii, deformarea şi reducerea mobilităţii acestora, conducând în timp la pierderea functionalităţii normale, datorită evoluţiei proceselor distructive la nivel osos şi în cartilaje, cu consecinţe invalidante asupra pacienţilor afectaţi de această boală. Pacienţii cu poliartrită reumatoidă au un risc crescut de a dezvolta şi alte complicaţii sistemice ale bolii cum ar fi osteoporoza, anemia, tulburări ale sistemului respirator sau dermatologice. 

 

Poliartrita reumatoidă şi osteoartrita sunt două patologii distincte, deşi ambele se caracterizează prin inflamaţia articulaţiilor. Poliartrita reumatoidă este însă o boală autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă propriile ţesuturi şi organe, determinând astfel inflamaţia cronică a articulaţiilor. Spre deosebire de poliartrita reumatoidă, osteoartrita este o boală ce afectează mai ales persoanele în vârstă şi constă în deterioarea ţesuturilor datorită uzurii şi îmbătrânirii acestora.

 

Opţiuni terapeutice

 

Se cunosc mai multe abordări terapeutice pentru tratamentul poliartritei reumatoide. Unele dintre ele se adresează semnelor şi simptomelor bolii, altele îşi propun să intervină în evoluţia bolii şi să aibă un impact pozitiv atât asupra efectelor articulare ireversibil, distructive, cât şi asupra efectelor sistemice ale poliartritei reumatoide.

 

Cele mai noi terapii au la bază o abordare diferită a bolii. Aceste terapii includ tratamente biologice care acţionează asupra limfocitului B sau care ţintesc citokine alternative cum ar fi factorul de necroză tumorală (TNF) sau interleukina-6 (IL-6), reducând inflamaţia şi încetinând progresia bolii la nivel articular dar şi în întregul organism.

 

Alte tratamente disponibile la ora actuala includ:

  • Terapii biologice : Este vorba de medicamente obţinute prin inginerie genetică care ţintesc markeri specifici de la suprafaţa celulelor sau substanţe - mesager ale sistemului imun numite citokine. Acestea sunt produse cu scopul de a regla răspunsul altor celule implicate într-un proces inflamator. Un exemplu de citokina specifică, asupra căreia acţionează agenţii biologici este factorul de necroză tumorală alfa (TNF).
  • Tratamente anti-reumatice modificatoare de boală : Acestea sunt medicamente imunosupresoare nespecifice care combat semnele şi simptomele poliartritei reumatoide şi încetinesc distrugerea progresivă a articulaţiilor. Aceste medicamente sunt folosite deseori în combinaţie - între ele sau în combinaţie cu un agent biologic, pentru a îmbunătăţi răspunsul pacientului la tratament.
  • Glucocorticoizi (corticosteroizi): Acestea sunt medicamente anti-inflamatoare pe bază de cortisol - un hormon produs în mod natural de către organism - care reduc inflamaţia. Cu toate acestea, folosirea glucocorticoizilor este limitată de efectele secundare importante cum ar fi hiperglicemia, osteoporoza, hipertensiunea, creşterea în greutate, cataracta, problemele de somn, pierderea masei musculare şi susceptibilitate la infecţii.
  • Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene : Este vorba de medicamente care acţionează asupra semnelor şi simptomelor poliartritei reumatoide, cu scopul de la diminua durerea şi inflamaţia, dar nu stopează evoluţia bolii şi nu încetinesc deformarea articulaţiilor. Acestea nu sunt medicamente modificatoare de boală şi trebuiesc folosite cu precauţie.

 

Scopul final al tratamentului este obţinerea remisiunii bolii şi pentru a putea evalua acest obiectiv majoritatea medicilor folosesc sistemul de scor DAS28, care analizează mai mulţi parametri - sensibilitatea şi gradul de inflamare al articulaţiilor, viteza de sedimentare a eritrocitelor şi evaluarea stării generale de sănătate a pacienţilor. Remisiunea bolii este definită de obţinerea unui scor DAS28 ≤ 2.6.

 

Roche a continuat să dezvolte terapii noi care se adresează unor nevoi medicale ce nu şi-au găsit încă rezolvare. Astăzi, Roche deţine în portofoliu o serie de medicamente destinate tratamentului bolilor autoimune.

 

Linia de cercetare în domeniul bolilor autoimune a condus la obţinerea a doi anticorpi monoclonali destinaţi terapiei ţintite a poliartritei reumatoide ce au fost inclusi în portofoliul Roche din ultimii ani. Cele două ţinte vizate sunt CD20 şi receptorul de interleukină 6 (IL-6). CD20 se găseşte pe suprafaţa limfocitelor B, celule implicate în generarea răspunsului imun patologic din poliartrita reumatoidă. IL-6 este o substanţă numita citokină ce joacă roluri multiple în menţinerea mecanismelor autoimunităţii din poliartrita reumatoidă.

 

 

Referințe

 

1. Patient UK, Rheumatoid Arhtritis, http://www.patient.co.uk

2. Firestein GS. Nature 2003;423:356-361

3. Pinals RS et al. Arthritis Rheum 1981;24:1308-1315

4. Survey of Rheumatoid Arthritis Patients. A report for the Arthritis Foundation in the USA in 2004.

5. del Rincon ID et al. Arthritis Rheum 2001;44:2737-2745

6. Snow MH and Mikuls TR. Curr Opin Rheum 2005;17:234-241

7. WHO, Global burden and incidence of rheumatoid arthritis http://www.who.int

8. Arthritis Research Campaign (ARC) website The Big Picture (2002)

9. Ozminkowski R, Cornell University, Abstract presented at EULAR, 2005, [Op0043] The Impact Of Rheumatoid Arthritis (Ra) On Medical Expenditures, Absenteeism From Work, And The Use Of Short-Term Disability (Std) Benefits, www.eular.org

10. Scott DL, Shipley M, Dawson A et al. The clinical management of rheumatoid arthritis and osteoarthritis: strategies for improving clinical effectiveness. Br J Rheumatol 1998; 37(5): 546-554

11. Van der Helm-van Mil, et al. Arthritis Research & Therapy 2006, 8:216

12. Revista Română De Reumatologie – VOL. XX NR. 1, An 2011- Ghidul de tratament al poliartritei reumatoide

13. Peter E. Lipsky, in Harrison – Principiile medicinei interne editia a XIV-a,2003, 2068-2077

Materiale educationale

Sunteți pe cale să părăsiți website-ul rocheplus.ro spre un alt website oferit ca resursă suplimentară. Roche nu este responsabil și nu deține controlul pentru conținutul acestor website-uri.